صفحه شخصی سحر سرلک   
 
نام و نام خانوادگی: سحر سرلک
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  طراح سازه
شماره نظام مهندسی:  10-3-0-56317
تاریخ عضویت:  1388/12/22
 روزنوشت ها    
 

 قلعه ی رودخان بخش عمومی

19

قلعه رودخان یا قلعه حسام نام قلعه‌ای تاریخی در 20 کیلومتری جنوب غربی شهر فومن در استان گیلان است.


برخی از کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان (؟)دانسته‌اند.

این قلعه با2.6 هکتار مساحت بر فراز ارتفاعات روستای رودخان قرار دارد.

دیوار قلعه 1500متر طول دارد و در آن 65 برج و بارو قرار گرفته شده‌است.















سه شنبه 13 اردیبهشت 1390 ساعت 10:36  
 آراء    
 

بهروز شیربان ، محمد افقری ، جواد دلیری راد ، شادین امانی ، سیامک شاهنده ، جواد کریمیان ، فواد فضیله ، شاهین کاظمی نژاد ، علی کوهانیان ، جواد عزیزی اجیرلو ، علی صبوری ، مهدی قنواتیان ، امیر یاشار فیلا ، سید ابراهیم موسوی نژاد ، فاطمه منتظری ، سایه ذاکری ، مرتضی قلی زاده ، ف الف ، وریا ژولیده

 نظرات    
 
مرضیه پورمجیدی 08:01 چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390
5
 مرضیه پورمجیدی
excellent
tanx
جواد عزیزی اجیرلو 14:13 چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390
4
 جواد عزیزی اجیرلو
جای حالب اما نفس گیر است
ش ب 21:54 چهارشنبه 14 اردیبهشت 1390
2
 ش ب
ممنون

جعفر شکری 07:07 پنجشنبه 15 اردیبهشت 1390
3
 جعفر شکری
یبار رفتم. تجربه ش از نزدیک واقعا عالیه.
مجید منصوری 07:27 پنجشنبه 15 اردیبهشت 1390
3
 مجید منصوری
بسیار زیبا و هنرمندانه
ص نوروزی 12:00 پنجشنبه 15 اردیبهشت 1390
6
 ص نوروزی
سلام
خانم سرلک از مطالب زیبایی که در صفحه قرار میدید ممنون واقعا عالی و مفید هست موفق باشید
شاهین کاظمی نژاد 11:51 دوشنبه 26 اردیبهشت 1390
4
 شاهین کاظمی نژاد
خیلی جالب بود .ممنون
امیر یاشار فیلا 11:30 پنجشنبه 9 تیر 1390
10
 امیر یاشار فیلا
حدود یک ماه پیش، در شماره‌ی اردیبهشت‌ماهِ مجله‌ی «سرزمین من» (ماهنامه‌ی ایران‌شناسی و ایران‌گردی، از گروه مجلات همشهری) گزارش بسیار جالب و جذابی درباره‌ی این دژ تاریخی خواندم و از آن‌جا که از طریق جست‌وجو در مطالب سایت دریافتم غیر از گزارش تصویریِ حاضر (که خانم مهندس سرلک زحمت کشیده و آن را ارسال کرده‌اند) مطلب دیگری در این باره در سایت وجود ندارد، تصمیم گرفتم با نقل چکیده‌ای از مهم‌ترین نکاتِ آن گزارش، اعضای محترم سایت را هم با این قلعه و هم با ماهنامه‌ی «سرزمین من» آشناتر کنم؛ که گویا در گیرودار چند روز تعطیلی و تغییر نشانی ای‌میلِ اینجانب، روزنوشت ارسالی به مقصد نرسید. بنابراین، آن اطالاعاتِ گردآوری‌شده را در این‌جا به آگاهی دوستان و اعضای ارجمند سایت می‌رسانم :

معماری ویژه‌ی دژی تاریخی، متعلق به دوره‌ی سلجوقیان، دست‌مایه‌ی تهیه و چاپ گزارشی تحلیلی ـ تصویری در نشریه‌ای وزین شده است. در این نوشتار کوتاه هم با این نشریه و هم با آن دژ تاریخی بیش‌تر آشنا می‌شویم.
«این‌جا نمایشگاه پُروپیمانی‌ست؛ نمایشگاهی از طبیعت و تاریخ، درخت و هیاهو، کوه و قلعه. در میان جنگل‌های انبوه جنوب شهر فومن، دژی استوار ایستاده که برگ‌هایی از تاریخ پُرفرازونشیب گیلان را در دل خود نهفته دارد. جایی در میان این درخت‌های سربه‌فلک‌کشیده، دیوارهای قطور و بلندِ قلعه‌ای که جای‌جایش را بُرج‌هایی به نگهبانی ایستاده‌اند، بی هیچ صدایی، سکوت محو جنگل را در هم‌ می‌شکنند. آجرها پا روی شانه‌ی هم گذاشته‌اند و قد علم کرده‌اند تا دژی به نام «رودخان» ماندگار بماند؛ دژی که روزگاری جولانگاه سربازانِ سرتاپا مسلح گیلانی بوده است؛ سربازانی از اقوام و حکومت‌های گوناگون. گیلان و رطوبتش به کم‌تر بنایی رخصت داشتن عمری طولانی می‌دهند، اما قلعه‌ی رودخان قرن‌هاست که پابرجاست؛ گویی راز و رمزی ناگفته در دل سنگ‌ها و آجرهای قلعه هست؛ قلعه‌ای که زبانزد و نماد شکست‌ناپذیری‌ست، چه در برابر باد و باران، و چه در نبرد با دشمن.»
این چند سطر، سخنِ آغازینِ نوشتاری‌ست با نام «تاریخی بر فراز طبیعت» در شماره‌ی یکم از دوره‌ی جدید ماهنامه‌ی «سرزمین من» (اردیبهشت‌ماه 1390)، که نگاهی انداخته به معماری و تاریخ «قلعه‌ی رودخان» که 36 سال پیش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از شاهکارهای معماری ایران به شمار می‌آید. در این گزارش اختصاصی که به عکس‌هایی بسیار زیبا و نفیس هم آراسته است، آگاهی‌های بسیار جالب و نغزی به خواننده داده می‌شود، که اهمِ این نکات را برای ترغیب دوستان به خواندن اصل گزارش، در این‌جا نقل می‌کنم :

ـ برای دیدار با قلعه‌ی رودخان، باید یک‌ونیم کیلومتر در دالانی شبیه به بهشت از درخت‌های توسکا، ممرز، افرا، بلوط، راش و آراد پیاده‌روی کرد.
ـ دژ رودخان آن‌گونه که دکتر منوچهر ستوده در کتاب «از آستارا تا استرآباد» یاد کرده، سومین بنا از بناهای شگفتِ هفتگانه‌ی گیلان است.
ـ پیش‌تر گمان می‌رفت رودخان از زمان ساسانیان بر جای مانده؛ اما بر پایه‌ی آزمایش سال‌یابی، قدمت این دژ به دوره‌ی سلجوقی بازمی‌گردد.
ـ برخلاف بسیاری از ساخته‌های شمال کشور، در ساختِ قلعه‌ی رودخان چوب به کار بُرده نشده است؛ به این دلیل که چوب می‌سوزد، و قلعه قرار نیست بسوزد.
ـ قلعه‌ی رودخان که آن را «دژ هزارپله» هم می‌نامند، بیش‌از 1550 متر دیوار دارد که با سبکی ویژه در معماری، روی کوه ساخته شده و ساختار دیوار‌ها از همه‌ی بلندی‌ها و پستی‌های کوهستانِ جنگلی تبعیت کرده است.
ـ بلندی دیوارهای قلعه در همه‌ی طول آن یکسان نیست و بسته به اندازه‌ی نفوذپذیریِ دژ در بخش‌های گوناگون، از 3 تا 10 متر متغیر است.
ـ پیرویِ ساختار دژ از پستی و بلندیِ طبیعی منطقه موجب شده است که قلعه‌ی رودخان ریخت هندسیِ منظمی نداشته باشد و از بالا همچون 8 لاتین (8) به چشم بیاید.
ـ دژ رودخان برای خود یک کارگاه جنگ‌افزارسازی یا قورخانه هم داشته که به‌گونه‌ای طراحی شده که سربازان در آن هم زندگی کنند و هم به کنش‌های نظامی بپردازند.
ـ بخش غربیِ قلعه که دربردارنده‌ی قسمت‌های مسکونی دژ بوده، شامل دروازه‌ی ورودی، چشمه، حوض، آب‌انبار، سردخانه، گرمابه، آبریزگاه، شاه‌نشین و شماری فضای سکونتگاهیِ جدا از هم بوده است.
ـ دوره‌ی حکومت زندیان، آخرین دوره‌ای بود که دستی به سر و روی قلعه کشیده شد تا از آن به‌عنوان پایگاه نظامی بهره گرفته شود.

در پایان، به آگاهی دوستان گرامی می‌رسانم که شماره‌ی خردادماهِ مجله‌ی «سرزمین من» (ماهنامه‌ی ایران‌شناسی و ایران‌گردی، از گروه مجلات همشهری) که چاپی نفیس بر روی کاغذ گلاسه، عکس‌های اختصاصیِ کم‌نظیر و گزارش‌هایی مستند و خواندنی دارد، اواخر خردادماه توزیع شد و احتمالاً هنوز هم می‌توان نسخه‌هایی از آن را بر روی پیش‌خوان دکه‌های فروش مطبوعات یافت.
امیدوارم مطالعه‌ی لذت‌بخشی داشته باشید.
نازنین بهشتی 12:22 شنبه 11 تیر 1390
9
 نازنین بهشتی
به خاطر این "یک‌ونیم کیلومتر پیاده‌روی در دالانی شبیه به بهشت" هم که شده با خودم عهد میکنم تا قبل از تموم شدن سال 90 برم این قلعه رو ببینم
بهروز شیربان 13:35 شنبه 11 تیر 1390
7
 بهروز شیربان
پله های زیادی داره نزدیک هزار پله باید یه روز وقت بزارین که اون بالا خوب استراحت کنید و بگردید
سایه ذاکری 14:20 شنبه 11 تیر 1390
5
 سایه ذاکری
محشره.یکی از بهترین جاهایی که تا حالا رفتم
نازنین بهشتی 15:37 شنبه 11 تیر 1390
10
 نازنین بهشتی
راستی این نکته هم خیلی جالبه :
"برخلاف بسیاری از ساخته‌های شمال کشور، در ساختِ قلعه‌ی رودخان چوب به کار بُرده نشده است؛ به این دلیل که چوب می‌سوزد، و قلعه قرار نیست بسوزد."

این یعنی تقدم کاربری بر مصالح بوم آورد
یعنی اگه کاربری یا مقاصد ویژه ای برای یک بنا مد نظر بود و این کاربری با استفاده از مصالح بومی غالب در تضاد و تعارض بود، هیچ الزام و اجباری به استفاده از اون مصالح بومی نیست