صفحه شخصی سحر سرلک   
 
نام و نام خانوادگی: سحر سرلک
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  طراح سازه
شماره نظام مهندسی:  10-3-0-56317
تاریخ عضویت:  1388/12/22
 روزنوشت ها    
 

 آبگیری سد سیوند بخش عمومی

12

آبگیری سد سیوند!

دو سال پیش که بحث آبگیری سد سیوند پیش آمد در روزنامه اینترنتی ایران ما دو مطلب نوشته شدکه هشداری در مورد آبگیری سد سیوند بود. ابتدا به ساکن هیچ آسیبی به مقبره کوروش کبیر و محوطه تاریخی پاسارگاد نخواهد رساند، بلکه در اثر این آبگیری تنگه بلاغی که در شمال سد و در محوطه دریاچه آن قرار خواهد گرفت به زیر آب خواهد رفت و از طرف دیگر تپه تاریخی رحمت به علت بالا آمدن آبهای زیر زمینی در زمینهای جنوب سد برای همیشه نابود خواهد شد. متاسفانه همه به مساله خطر سد سیوند برای مقبره کوروش کبیر بسنده کردند و غافل شدند که تنگه بلاغی به عنوان استراتژیک ترین راه مواصلاتی بین پاسارگاد تا تخت جمشید از چه اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، چنانکه در کاوش های همین دوسال اخیر از تنگه بلاغی، مرکز ضرب سکه های هخامنشی (ضرابخانه سلطتنی) کشف گردید که کوره های ذوب فلز آن شگفتی همه باستان شناسان را برانگیخت. هرچند در طول این مدت کاوش های موثری در منطقه تنگه بلاغی صورت گرفته است اما نکته بعدی عدم توجه به تپه باستانی رحمت است.
تپه باستانی رحمت در گمانه زنی هایی که قبل از جنجال سد سیوند در آنجا انجام شده بود، قدمتی قبل از دوره مادها برای آن تخمین زده شده بود. عده ای از باستان شناسان دانشگاه تهران که در این حفاری ها شرکت داشتند اعلام کردند که در عمق های مختلفی از تپه رحمت به تمدن های متفاوتی دست یافته اند که ظاهرا قدیمی ترین آنها مربوط به اقوامی بوده است که بومیان ایران به حساب می آمدند. جهت اطلاع باید عرض شود که تپه رحمت در قسمت جنوبی سد قرار گرفته (حدودا 800 متر بعد از تاج سد) و دقیقا در کنار جاده اصفهان - شیراز قرار دارد که داستان شنیدنی ای در مورد احداث جاده جدید اصفهان و شیراز از میان محوطه باستانی تپه رحمت در ذهن اهالی فرهیخته منطقه سعادت شهر و شهرستان پاسارگاد نقش بسته است.

همانگونه که اغلب اطلاع دارند آبگیری سد باعث بالا آمدن آبهای زیرزمینی می شود تا جایی که در نزدیکی برخی از سد ها با کندن چندین سانتی متر از زمین های اطراف، آب بالا می آید، اگر آبگیری سد سیوند اتفاق بیافتد علاوه بر به زیر آب رفتن تنگه بلاغی با آن همه تاریخی که در درون خود جای داده است ، تپه باستانی رحمت نیز نابود خواهد شد. آبگیری سد سیوند به قیمت نابودی تنگه بلاغی و تپه باستانی رحمت در ابتدا و با تغییر اکوسیستم منطقه در طول سالهای بعدی به آسب رسیدن به مقبره کوروش و منطقه باستانی تخت سلیمان خواهد انجامید.

دوشنبه 15 آذر 1389 ساعت 09:21  
 نظرات    
 
سید محمد صالح معزی 14:06 دوشنبه 15 آذر 1389
6
 سید محمد صالح معزی
علاوه بر انچه شما گفتید.احداث سد سیوند باعث شده کل اکوسیستم منطقه پایین دست سد از بین برود.ازجمله نابودی وخشک شدن دریاچه بختگان وطشک وازبین رفتن کل کشاورزی منطقه خرامه وارسنجان واستهبان ونی ریز حدو د122000 هکتار از اراضی کشاورزی از بین رفته است.چاههای پایین دست همه شور وتلخ شده اند.به علت از بین رفتن دریاچهه هااز پرندگان مهاجری که از سیبری سالها به دریاچه بختگان (دومین دریاچه بزرگ کشور) کوچ میکردند خبری نیست واقعا مسولان سازمان محیط زیست باید فکر اساسی دراین مورد بکنند.این سد کل منطقه پایین دست رود کر را نابود کرده است.به علت ازبین رفتن رطوبت در منطقه ابرها باردار نمیشوندو بارندگی به ثلث سالهای قبل رسیده است.